+4 0746 110 107

Obligarea parintelui la plata pensiei de intretinere minor, raportat la nivelul venitului minim stabilit de statul in care acesta are resedinta

Recent, in practica instantelor de judecata cu privire la solutionarea cererilor de obligare a parintelui la plata pensiei de intretinere, parinte cu resedinta in alt stat al Uniunii Europene, s-a stabilit ca acesta trebuie sa plateasca pensie de intretinere in favoarea minorului raportat la nivelul venitului minim pe economie stabilit de acel stat.

Astfel, prin Decizia Civila nr.173/A din 12.04.2017 pronuntata de Tribunalul Maramures , instanta de control judiciar a stabilit pensia de intretinere raportata la nivelul salariului minim pe economie din tara de resedinta a tatalui. In acest sens, s-a retinut ca:

“Raportarea la salariul minim pe economie este în fapt o prezumţie, potrivit căreia se consideră că o persoană care are posibilitatea de a efectua activităţi lucrative poate presta muncă, cel puţin la nivelul salariului minim aflat în plată. O astfel de raportare se face în lipsa unui element cert care să facă dovada veniturilor efectiv realizate de parte. Astfel, chiar şi în măsura în care instanţa s-ar raporta la salariul minim pe economie aflat în plată în România, şi acest aspect ar constituit tot o prezumţie a faptului că partea în cauză are posibilitatea de a realiza venituri, cel puţin la suma menţionată anterior.

Solicitarea de a se stabili pensia de întreţinere raportat la salariul minim din România nu are nici o justificare. Se constată că apelantul este rezident în Spania, unde locuieşte şi se întreţine încă din anul 2002. Posibilităţile apelantului, de a obţine mijloacele necesare pentru plata pensiei de întreţinere, raportat la locul în care locuieşte efectiv, sunt determinate de acest ultim element, astfel că în mod normal raportarea la salariul minim aflat în plată trebuie să se realizeze la nivelul din ţara în care locuieşte efectiv, cu titlu permanent, debitorul întreţinerii. “ ( Sursa: portal.just.ro )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.